روشهای تشخیص بیماری قلبی کدامند –
آیا می دانید که:
* آیا می دانید که بیماری عروق کرونر(عروق خون رسان قلب) از شایع ترین
علت مرگ و میر در ایران است؟
* آیا می دانید که با کنترل فشار خون می توانید از بروز بیماری عروق قلب پیشگیری کنید؟
* آیا می دانید که افرادی که در فامیل درجه اول خود سابقه بیماری قلبی دارند
بیشتر در معرض خطرند؟
* آیا می دانید که چاقی باعث پیشرفت بیماری عروق کرونر می شود؟
*آیا می دانید که افراد مبتلا به دیابت ممکن است درعین گرفتاری به مشکل گرفتگی عروق قلبی کاملا بدون علامت باشند؟
* آیا میدانید که افراد مبتلا به دیابت ممکن است درعین گرفتاری به مشکل گرفتگی عروق قلبی کاملا بدون علامت باشند؟
* آیا میدانید که مصرف سیگار خطر ابتلا به بیماری عروق قلبی را دو تا سه برابر میکند؟
* آیا میدانید که با کنترل چربیها، به خصوص کلسترول نوع بد میتوانید از ریسک ابتلا به عارضه بیماری قلبی بکاهید؟
* آیا میدانید که هم اکنون با کمک تجهیزات پیشرفته، تشخیص بیماری قلبی
به راحتی امکانپذیر است؟
* آیا میدانید که درصورت وجود هر یک از موارد ذکر شده با مراجعه به موقع به پزشک متخصص قلب میتوانید از ابتلا یا پیشرفت بیماری قلبی در افراد خانواده و خود پیشگیری کنید؟
روشهای تشخیص بیماریهای قلب
شرح حال و معاینه
نوار قلب
اکوکاردیوگرافی
تست ورزش
هولتر مانیتورینگ
تالیوم اسکن
آنژیوگرافی
سی تی آنژیو
شرح حال و معاینه
معاینه و شرح حال توسط پزشک متخصص قلب و عروق، با نگاه کردن، گوش کردن توسط گوشی پزشکی، سنجش فشار خون با فشارسنج و جویا شدن از وضعیت جسمانی گذشته و حال شما و همچنین در صورت لزوم شرح حال دیگر اعضای خانواده از لحاظ سلامت و مشکلات احتمالی را شامل بوده و انجام میگیرد.
روشهای تشخیص بسیار پیشرفته نیز هم اکنون برای تشخیص تکمیلی بیماریهای قلبی در اختیار میباشد. با این وجود، شرح حال دارای اهمیت ویژه بوده و در تشخیص اولیه بیماری
بسیار مفید و موثر است.
نوار قلب
در این روش با استفاده از الکترودهایی که روی قفسه سینه و اندامها قرار میگیرد،گزارشی از فعالیت الکتریکی قلب ثبت میشود. با نوار قلب تا حدودی از خون رسانی قلب، بیماری عضله قلب، تغییرات یونی در بدن و تاثیر داروهای قلبی مطلع میشویم.
گرفتن نوار قلب یک آزمایش ضروری بوده و تکمیل کننده معاینه بیمار است.
اکوکاردیوگرافی
اکوکاردیوگرافی در واقع سونوگرافی مخصوص قلب میباشد که با استفاده از امواج ماوراء صوت به بررسی ساختمان و کار قلب میپردازد. با اکوکاردیوگرافی به سایر حفره های قلب، ناهنجاریهای مادرزادی قلب،میزان انقباض و بیماریهای دریچه ای قلب پی میبریم. بعد از نوار قلب،اکوکاردیوگرافی معمول ترین اقدام تشخیص در بیماریهای قلب و عروق بوده و کامل کننده اطلاعاتی است که توسط معاینه به دست میآید.
تست ورزش
در این روش درحالیکه بیمار روی دستگاه دو ثابت(تردمیل) حرکت میکند از بیمار نوار قلب گرفته میشود و درصورت وجود تنگی در عروق قلب، همزمان با افزایش ضربان قلب با ورزش، در نوار قلب بیمار تغییراتی حاصل میشود که پزشک را به تشخیص گرفتگی عروق کرونر هدایت میکند. درصورت مثبت بودن تست ورزش، بیمار با تشخیص پزشک نیاز به انجام آنژیوگرافی عروق کرونر دارد.
هولتر فشار خون
در این روش دستگاه فشار سنجی که توسط کامپیوتر برنامه ریزی میشود در فواصل تعیین شده به مدت 24 الی 48 ساعت درحالیکه شما به فعالیتهای معمول روزمره مشغول هستید فشار خون و ضربان قلب شما را اندازه گیری میکند. از این روش در موارد زیر میتوان استفاده کرد:
* افرادی که در مراجعه به پزشک به علت استرس به طور کاذب دچار افزایش فشار خون میشوند.
* ارزیابی فشارخون مقاوم به دارو
* بررسی اثر داروهای پایین آورنده فشار خون
* بررسی علایم همراه با فشار خون بالا
* تصمیم گیری برای شروع دارو در بیماران
* اطمینان از موثر بودن دارو در طول 24 ساعت
* تشخیص بالا رفتن فشار خون در طول شب
* بررسی فشار خون و نبض درحین کارهای روزانه
* بررسی فشار خون در زمان حاملگی
هولتر ریتم
در این روش دستگاه ثبت کننده نوار قلب به مدت 24 تا 48 ساعت یا طولانی تر به شما متصل شده و پس از این مدت نوارهای ثبت شده بررسی خواهد شد. در مواردی که شما به نامنظمیضربان قلب(آریتمی) مبتلا باشید یا از تپش قلب شکایت دارید با این روش میتوان نوع آریتمیرا تشخیص داده و پزشک درمورد درمان تصمیم گیری مینماید.
تالیوم اسکن
در بیمارانی که به دلایلی قادر به انجام تست ورزش نیستند(کهولت سن، آرتروز شدید،مشاهده تغییرات خاصی در نوار قلب) یا وقتی که نتیجه تست ورزش مشکوک بوده و در تشخیص زیاد به پزشک کمک نکند، جهت تشخیص گرفتگی عروق کرونر از روش تالیوم اسکن کمک میگیریم.در این تست با ایجاد استرس در قلب توسط دارو یا تست ورزش و تزریق ماده رادیو اکتیو و سپس در حالت استراحت، خونرسانی مناطق مختلف قلب را بررسی کرده و درصورتی که قسمتی از قلب دچار کاهش خونرسانی باشد،آن قسمت مشخص خواهد شد.
زمانی که اسکن بیمار نشان دهنده وجود ضایعه باشد، بیمار با صلاحدید پزشک معالج نیاز به آنژیوگرافی عروق کرونر دارد.
آنژیوگرافی
آنژیوگرافی جهت بررسی وجود تنگی در عروق کرونر انجام میشود. در آنژیوگرافی توسط میله های باریکی به نام کاتتر از رگ ناحیه کشاله ران وارد عروق قلب شده و با تزریق ماده حاجب با کمک اشعه ایکس از عروق قلب تصویربرداری میشود. با این کار از محل دقیق و میزان گرفتگی عروق قلب باخبر میشویم و ضمنا با آنژیوگرافی روش درمانی بیمار مشخص خواهد شد. در پاره ای از موارد که تنگی رگ دارای مشخصات خاص باشد میتوان با کمک آنژیوپلاستی(زدن بالون) و گذاشتن استنت(فنر) ضایعه را برطرف کرده و رگ را باز نمود.
سی تی آنژیو
درمواردی که بیمار تمایل به آنژیوگرافی ندارد یا از نظر انجام آنژیوگرافی در گروه پرخطر است، میتوان با نظر پزشک معالج از این روش استفاده کرد. این روش جدید یک بررسی غیرتهاجمیدر تشخیص تنگی عروق کرونر بوده، در این روش ماده حاجب از طریق رگ محیطی تزریق شده و به عروق قلب میرسد و همزمان با استفاده از سی تی اسکن تصاویر متعدد و پشت سر هم(128-64 تصویر در ثانیه) از قلب گرفته میشود. به وسیله این روش میزان و محل تنگی عروق کرونر مشخص خواهد شد. از این روش برای بررسی ضایعات عروق گردنی،عروق شکمیو ریوی و عروق محیطی هم میتوان استفاده نمود.
سلام
لطفا اگر مطالبی را کپی میکنید آدرس مرجع را درج کنید