میلیا چیست و درمان ملیا چگونه است –

ميليا برجستگي هاي كوچك، برآمده، سفيد يا مايل به زرد روي پوست است. اغلب بر روي پوست اطراف گونه ها، بيني، چشمها و پلكها، پيشاني و سينه قابل مشاهده هستند اما ممكن است در هرجايي از بدن اتفاق افتند. ميليا در نوزادان تازه متولد شده بسيار رايج است اما مي تواند براي هر فردي در هر سني ايجاد شود. در نوزادان، ميليا خود به خود رفع ميشود و درماني نياز نيست. در افراد ديگر، از بين رفتن آنها به نظر طولاني تر است و در مواردي كه پايدار شده باشند درمان پيشنهاد ميشود.

میلیا چیست و درمان میلیا چگونه استميليا چيست و چگونه به نظر مي رسد؟

ميليا يك غده برجسته كوچك روي پوست است. يك نوع كيست كوچك پوستي است كه با پروتئيني به نام كراتين پر شده است.

اغلب چند تا مليا در كنار هم ديده ميشوند و بنابراين ميليا (جمع كلمه مليوم) ناميده ميشود.

همان طور كه در عكس مي بينيد، ميليا حدودا يك يا دو ميلي متر بوده و سفيد يا زرد كمرنگ است.

اغلب بر روي پوست اطراف گونه ها، بيني، چشمها و پلكها، پيشاني و سينه قابل مشاهده هستند اما ممكن است در هرجايي از بدن اتفاق افتند.

انواع ميليا و علت ايجاد آن

ميليا انواع مختلفي دارد. دقيقا نمي دانيم علت ايجاد هر يك از آنها چيست.

ميليا نوزادي. آنهايي هستند كه در نوزادان بلافاصله بعد از تولد ديده ميشوند. بسيار رايج بوده و اغلب در اطراف بيني ديده ميشوند اما ممكن است در كف سر، گونه ها، قسمتهاي پايين بدن و داخل بدن نيز ايجاد شوند. تصور ميشود به خاطر عدم تكامل غدد عرق ايجاد ميشوند. حدود نيمي از كل نوزادان ميليا نوزادي دارند. در واقع، چون بسيار رايج هستند، در نوزادان تازه متولد شده امري طبيعي محسوب ميشود.

ميليا اوليه. اين نوع ميليا هم در كودكان و هم در بزرگسالان ايجاد ميشود.

ميليا ثانويه. ميليايي كه در پوست در هر نقطه اي از بدن كه سابقا آسيب با جراحتي ديه باشد مثلا بعد از سوختگي يا بثورات آبسه مانند به وجودمي آِد. ميليا به عنوان نشانه اي از بهبود پوست ايجاد ميشود و تصور ميشود علت اصلي آن آسيب رسيدن به غدد عرق است. ميليا ثانويه همچنين گاهي بعد از استفاده از برخي از كرمهاي خاص مثل كرم پوستي كرتيكواستروئيد ايجاد ميشود.

ميليا پلاك. اين نوع ميليا نادر است و بر روي تكه هاي متورم و ملتهب پوست كه پلاك ناميده ميشود ايجاد ميشود كه ممكن است تا چند سانتي متر را دربرگيرد. علت ايجاد آن كاملا مشخص نيست. اغلب پشت گوشها، روي پلكها يا بر روي گونه ها و منطقه فك ايجاد ميشود. بيشتر زنان ميان سال به آن مبتلا ميشوند.

Multiple eruptive milia. (ميليا متعدد و فوران كننده): تكه هايي از ميليا هستند كه در طول چند هفته يا چند ماه به وجود مي آيند. اين تكه ها در صورت، بالاي بازوها و قسمت بالاي تنه ايجاد ميشوند. اين نوع مليا نيز كمياب است.
آيا ميليا علائمي ايجاد مي كند؟

ميليا اغلب علائمي ايجاد نمي كند اما در برخي افراد مي تواند سبب خارش شود.

چگونه مي توان ميليا را شناسايي كرد؟

ميليا اغلب بر اساس ظاهر قابل شناسايي است و اغلب نياز به بررسي ديگري نيست. با اين وجود، در موارد معدودي، اگر تشخيص قطعي نبود و يا اگر پزشكتان مشكوك به ميليا پلاك بود، ممكن است نمونه برداري از پوست را پيشنهاد دهد. در طول نمونه برداري، تكه كوچكي از پوست جدا شده و مي توان آن را زير ميكروسكوپ بررسي كرد. نمونه برداري پوست را به شيوه هاي مختلفي مي توان انجام داد. براي مثال، با تراشيدن قسمت كوچكي از پوست يا با استفاده از يك ابزار مخصوص كه يك سوراخ كوچك روي پوست ايجاد مي كند.

آيا درماني مورد نياز است؟

ميليا بي ضرر است و در اغلب موارد عاقبت خود به خود از بين مي رود. در نوزادان، بعد از چند هفته از بين مي روند، در برخي افراد ميليا ميتواند ماهها يا حتي مدت طولاني تري باقي بماند. گاها ميليا ثانويه دائمي ميشود.

چون اغلب خود به خود از بين مي روند، معمولا نياز به درماني ندارند. با اين وجود، برخي ميليا را بد ظاهر دانسته و براي درمان اقدام مي كنند. ميليا را ميتوان با استفاده از يك سوزن ظريف برداشت و محتواي آن را با فشار بيرون آورد. نيازي به بي حسي نيست. با اين وجود پيشنهاد نميشود كه خودتان ميليا را فشار داده يا درمان كنيد چون مي تواند به آسيب ديدن پوست و زخم و يا عفونت منجر شود.

اگر ميليا خيلي گسترش يافته و دائمي شود، ممكن است درمانهاي ديگري نيز توسط متخصص پوست (درماتولوژيست) پيشنهاد شود. كه عبارتند از:

كرايوتراپي (نوعي درمان كه ضايعات پوستي را منجمد مي كند- ضايعه پوستي جايي است كه تكه اي از پوست ظاهرش تغيير كرده باشد).

درمان ليزر.

پوست سايي (Dermabrasion) ( شيوه اي كه در آن لايه فوقاني پوست آسيب ديده برداشته ميشود).

لايه برداري شيميايي (درماني كه در آن از يك ماده شيميايي براي سوزاندن سطح ضايعه پوستي استفاده ميشود).

در نمونه نادري از ميليا كه ميليا پلاك ناميده ميشود، كرمهاي مخصوصي مثل ایزوترتینوئین يا ترتینوئین يا قرص آنتي بيوتيك، مينوسايكلين براي درمان پيشنهاد ميشود.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.