آلرژی غذایی در کودکان –

آلرژی یا حساسیت غذایی، واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد غذایی خاص است. این واکنش در هر زمان که غذا خورده شود اتفاق می افتد.اگر چه حساسیت های غذایی بسیار نادر است، در 6 تا 8 درصد از کودکان اتفاق می افتد. حساسیت به شیر و تخم مرغ در کودکان کم سن شایع تر می باشد.

آلرژی غذایی در کودکانمواد غذایی آلرژی زا 

– شیر
– تخم مرغ
– ماهی
– صدف
– بادام زمینی
– آجیل
– سویا
– گندم

علائم حساسیت و آلرژی غذایی در کودکان چه هستند؟

کودکان مبتلا به آلرژی غذایی اغلب علائم مختلفی دارند.
این علایم عبارتند از:
– اگزما و ضایعات پوستی شدید شیرخواران یا جوش های پوستی (راش های پوستی)
– استفراغ و اسهال بدون هیچ دلیل روشنی
– آسم
– آلرژی بینی (خارش، آب ریزش چشم و بینی ، کیپ شدن بینی)
علائم حساسیت و آلرژی غذایی در نوزادان و شیرخواران به گونه ای متفاوت می تواند باشد. در کودکان کم سن و سال می توانیم شاهد تنگی نفس و خس خس سینه، آبریزش و قرمزی بینی، بی قراری و گریه، اسهال و استفراغ و بالا آوردن محتویات هضم نشده غذا باشیم.

اگر نوزاد و شیرخوار شما بعد از شیر خوردن چنین علائمی دارد و همچنین مدتی است که وزن نمی گیرد به سرعت به پزشک مراجعه کنید چرا که دو حالت عمده دارد:
1 – از آن جایی که مواد غذایی که مادر مصرف می کند به مقداری می تواند وارد شیر مادر شود پس ممکن است کودک شما به غذایی که شما میل می کنید حساسیت داشته باشد (این حالت اکثرا بعد از حدود یک الی شش ماه برطرف می شود، اگر نه تا زمانی که شیر می دهید نباید ماده غذایی حساسیت زا مصرف کنید).
2 – نوزاد یا کودک شما مبتلا به بیماری سوء تغذیه است که شایع ترین آن ها بیماری سلیاک و عدم تحمل لاکتوز است. در این مورد می توانید به صفحه های “بیماری سلیاک” و “عدم تحمل لاکتوز” “پزشک خانه شما” مراجعه کنید و اطلاعات بیشتری کسب کنید.

چگونه آلرژی غذایی شروع می شود؟
واکنش های حساسیتی 4 نوع کلی دارند. واکنش حساسیت نسبت به مواد غذایی معمولا یک واکنش آلرژیک نوع 1 به یک غذا در رژیم غذایی است.
به این معنی که سیستم ایمنی کودک یک نوع خاص از پادتن ها (آنتی بادی) به نام IgE (ایمونوگلوبولین ای) را در پاسخ به مواد غذایی خاص تولید می کند. این آنتی بادی باعث علائم حساسیت و آلرژی می شود. برخی کودکان واکنشهای ایمنی غیر IgE دارند که علائم تغذیه ای و روده ای (گوارشی) شدیدتری ایجاد می کند.
تقریبا یک سوم از مردم برخی مواد غذایی خاص را از رژیم غذایی خود و یا رژیم غذایی فرزندان شان حذف می کنند زیرا اعتقاد دارند که باعث واکنش های آلرژیک می شوند.
در واقع، تنها حدود شش تا هشت درصد از کودکان از واکنش های آلرژیک نسبت به غذا رنج می برند، و بسیاری از آنها قبل از سن سه سالگی بهبود می یابند.

چه کسانی در معرض خطر حسیاست و آلرژی غذایی هستند؟

بیماری های آلرژیک نوع 1 تا حدی به ارث برده می شوند (ارثی هستند). به همین دلیل اگر سابقه خانوادگی آلرژی، تب یونجه، آسم یا اگزما در خانواده شما وجود دارد قبل از اینکه باردار شوید با پزشک خود و یا یک متخصص آلرژی مشورت کنید.

اگر گمان می کنید فرزندتان حساسیت غذایی دارد چه اقداماتی باید انجام دهید؟
اگر علائمی که در بالا توضیح داده شد را مشاهده کردید و یا کودک شما به خوبی وزن نمی گیرد و علائم گوارشی اسهال و اشتفراغ دارد و شک به آلرژی غذایی دارید:
– در ابتدا با پزشک خود تماس بگیرید.
– کودک خود را در رژیم غذایی که می تواند باعث سوء تغذیه اش شود قرار ندهید.
– تغییر در اجابت مزاج فرزند همیشه نشانه ای از آلرژی غذایی نیست.
– این برای کودک کاملا طبیعی است که اجابت مزاجش با تغییر رژیم غذایی اش تغییر کند.
– از همه مهمتر: آرامش خود را حفظ کنید. تا زمانی که توسط یک متخصص آلرژی حساسیت غذایی کودکتان تایید نشده گمان نکنید حساسیت غذایی دارد. همانطور که در بالا اشاره شد همیشه نشانه های دیگری هم وجود دارد.

چگونه آلرژی غذایی درمان می شود؟
یک رژیم غذایی که مواد غذایی حساسیت زا از آن حذف شده درمان اصلی برای این نوع از آلرژی است.
در موارد نادر، خوردن حتی مقدار کمی از مواد غذایی می تواند حمله حساسیتی و شوک آنافیلاکتیک (تنگی نفس شدید و مشکل شدید گردش خون) ایجاد کند، که در خانم های باردار می تواند منجر به سقط و در نوزادان و کودکان به مرگ ختم شود.
شوک آنافیلاکتیک نیاز به درمان فوری با آدرنالین دارد، اگر کودک شما به طور ناگهانی دچار تنگی نفس و مشکل تنفسی شد، بلافاصله 115 را شماره گیری کنید.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.