ای . پی. اس تراپی شیوه نوین در درمان درد
ای . بی . اس تراپی شیوه نوین درمان بدون دارو در بیماری های مختلف است که درسال 1998 به عنوان بهترین ابداع سال پزشکی سویس شناخته شد و به تایید اف ، دی ، ای سازمان استاندارد در آمریکا رسید، ودر سایر مجامع بین المللی نیز مورد بهره برداری قرار گرفت . در این شیوه نوین درمانی از حدود سه سال قبل در ایران با تایید وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در امر کنترل و درمان آسیب های نخاعی و دیگر ضایعات و سایر بیماران مورد استفاده قرار گرفت . در این روش امواج عصبی همانند سازی شده و بر روی ضایعات مختلف لوکالیزه می شوند که متعاقب آن تخریب بافتی بر طرف می شود . بر اساس طیف وسیع اثرات ای. پی .اس . تراپی می توان از آن در کاهش ودرمان انواع دردها – مهار التهاب و همچنین شیوه نوینی برای درمان بیماران دیابتی استفاده کرد .
جریان ای ، پی ، اس باعث تحریک سلولی در سطح زیر پتانسیل فعالیت میشود و آن را برای ایمپالس عصبی از طریق جریان اکسوپلاسمیک مواد مغزی را به منطقه عارضه می رساند و همچنین باعث شده جریان خون و جریان اکسیژن به سمت سلولها بهتر صورت گیرد.
به علاوه جریان ای . پی .اس از طریق رفلکس اکسونی منجر به افزایش جریان خون می شود و در شدت متناسب می تواند بر روی اعصاب اتونومیک اثر داشته باشد
موارد مصرف ای پی اس تراپی :
1 – رفع دردهای حاد و مزمن
مانند کمر درد – سردرد – گردن درد – فیبروزیت و فیبرومیالژیا
2 – کاهش التهاب (در مفاصل( روماتوئید آتریت و نقرس ) ، تاندونیت ، بورسیت )
3- افزایش سنتز دی ، ان ، ای
4 – ترمیم بافت ها ( پوست ، تاندون ، استخوان ، غضروف ، و..) مانند انواع زخم ها ، صدمات تاندونی ، درد ناشی از پوکی استخوان ، سوختگی درجه 2
5 – کاهش ورم
6- کاهش خشکی مفاصل
7 – رفع بی حرکتی و افزایش دامنه حرکتی مفاصل
(از این دو خاصیت قبل از توانبخشی می توان استفاده نمود)
8 – افزایش ای ، تی ، پی
9 – تحریک سیستم الکتریکی درونی بدن
10 – افزایش جریان خون موضعی
11 – تقویت سیستم ایمنی
12 – رفع افسردگی ،بهبود خواب و رفع بیماری های فصلی و مسافرت با هواپیما
13- درمان دردهای ناشی از قطع عضو و یا درد ناشی از عدم انتقال پیام از محیط به مغز
14 – درمان دیابت
15-وزوز گوش وسر گیجه
16-تنظیم قند خون
ای ، پی ، اس جریان مستقیم پالسی با شدت جریانی بالاتر از جریانات میکروکارنت وکمتراز جریانات مستقیم مرسوم بوده واز لحاظ شکلی بیشترین همانندی را با پتانسیل فعالیت دارد . دارای فرکانسی حداکثر 150 هرتز می باشد.
شکل موج ، مونو فازیک و مربعی است با قسمت نزولی اکسپوننشیال شدتی قابل تنظیم از 2/6-1/0 میلی آمپر و زمان پهنای پالسی 800 میکرو ثانیه می باشد . ولتاژ دستگاه در مدار باز از 46 – 0 ولت متغیر می باشد . یکی دیگر از خصوصیات این موج این است که فاز صعودی را کاملا به صورت عمودی طی کرده و بعد از رسیدن به قله اکسپوننشیال مسیر نزولی خود را طی می کند . بعد از طی دوره به صفر نمیرسد بلکه در 5 ولتی باقی می ماند تا موج دیگری آغاز شود و این خصوصیت اجازه می دهد بافتهای مختلف در شرایط مختلف تحریک شوند . جریان ای پی اس در واقع شبیه ترین جریان و طبیعی ترین جریان موجود در اعصاب ( پتانسیل فعالیت ) است و سعی شده است جریان نوعی همانند سازی با پتانسیل فعالیت باشد .
ای . پی .اس یک جریان مستقیم می باشد که خصوصیات یونی داشته و منجر به ایجاد جریان از یک قطب به قطب دیگر می شود .لذا علاوه بر اعصاب و عضلات بر روی سلول نیز اثر داشته به علاوه به روی سیستم بیوالکتریسیته بدن که جنس آن جریان مستقیم است نیز موثر می باشد علاوه بر این دارای خواص الکتروشیمیایی والکتروفیزیکی و ……….
می باشد.
جدا از اثرات سلولی و اثرات بافتی تحریک با ای ، پی ، اس در بررسی های مختلف منجر به افزایش نوروترانسمیترهای مختلف می گردد . باید توجه داشت نوروترانسمیترها مواد شیمیایی هستند که از پایه اعصاب ترشح شده ارتباط اعصاب باهم و با ارگانهای مختلف را برقرار می سازد و گاها ترشح این مواد در خون منجر به نتایج سیستمیک می شود . به نظر می رسد در ای . پی . اس یکی از مهمترین تاثیرات ترشح اختصاصی این نوروتراسمیترها باشد.
حمید رضا ترابی متخصص غدد