انقباض دوپویترن Dupuytren’s contracture

  دوپویترَن به علت کلفت شدن بافت زیر پوست کف دست و انگشتان ایجاد میشود. در کف دست انسان، زیر پوست، یک بافت محکم  پرده ای شکل به نام غشا یا فاشیای کف دستی Palmar fascia وجود دارد. گاهی اوقات بدون هیچ دلیل مشخصی در بعضی افراد قسمتی از این پرده کلفت شده و طول آن کم میشود. با کوتاه شدن این پرده ممکن است تعدادی از انگشتان دست خم شده و در همان حالت خم شده باقی بمانند.

در این موارد بیماری بیشتر دیده میشود: ارث – مصرف الکل – دیابت – تشنج – سن بالا – سیگار – مردان (بالای 40 سال)

 از نظر علت کار و فعالیت و ضربه در ایجاد بیماری دخیل دانسته نشده است و تاندون ها درگیر نیستند.

دوپویترنعلائم دوپویترن :

بیماری خطرناک نیست اما میتواند ناتوان کننده شود مشکلات بیماران شامل وجود یک یا چند توده در کف دست – اشکال در صاف کردن انگشتان – اشکال در گرفتن و مشت کردن اشیاء –  عدم توانایی در قراردادن دست بصورت صاف روی میز یا در داخل جیب.

دوپویترن یک بیماری است که بافت همبند زیر پوستی کف دست بسیار به آرامی و بتدریجی ضخیم و سفت و شبیه به اسکار میشود علائم اولیه شامل ایجاد یک یا چند توده در کف دست است که ممکن است تندر و دردناک باشد یا نباشد. اگرچه بطور معمول دردناک نیست بتدریج با شکل گیری نوارهای سفت و کلفت در کف دست و انگشتان باعث محدودیت حرکات انگشتان (بصورت خمیده بویژه در انگشت 4و5) میشود طوریکه فرد در انجام گرفتن اشیاء بخصوص بزرگ و حرکات ساده مثل شستن صورت گذاشتن عینک دچار مشکل میشود ولی برای نوشتن و گرفتن اشیاء کوچک مشکلی ندارد چون معمولا شصت و انگشت نشانه درگیر نمیشود.

گاهی اوقات در پوست کف پا یا آلت تناسلی مردان نیز این بیماری بوجود میاید.

درمان دوپویترن :

کنتراکچر دوپویترن معمولاً بتدریج و در عرض چند سال پیشرفت میکند ولی مشکلی برای دست ایجاد نمیکند. اگر بیماری دردناک شود یا باعث اشکال در فعالیت های روزانه گردد درمان ممکن است سودمند باشد که شامل دارو و جراحی است.

 اسپلینت (بیحرکت سازی) مفید نیست و حتی کشش قوی ممکن است باعث تسریع در خم شدن انگشتان و بدشکلی گردد.

دارو: در صورتیکه بیماری دردناک باشد استفاده از تزریق استروئید داخل توده هاممکن است پیشنهاد گردد که ممکن است باعث کاهش تورم و التهاب موضعی گردد حتی ممکن است به کاهش درد و پیشگیری از وخامت و پیشرفت کانتراکچر کمک کند اما باعث صاف شدن انگشت خمیده نمیشود

گاهی اوقات در مواردی که انگشتان خمیده شده است تزریق ترکیبی از انزیم هاییکه به حل شدن بافت کلفت و سفت شده کمک میکنند ممکن است مفید باشد(Xiaflex) البته گاهی اوقات عوارضی مثل تورم خونریزی کبودشدگی یا درد در محل تزریق مشاهده میشود بندرت اسیب تاندونی یا لیگامانی نیازمند ایجاد ثابت کردن ممکن است بوجود بیاید.(در ادامه مطلب پیگیری نمایید).

در مواردی که علارغم دارو بیماری بدتر میشود یا عملکرد بشدت اسیب دیده است و فرد در انجام فعالیت ها دچار اشکال شده است جراحی ممکن است پیشنهاد گردد.

معمولا وقتی بیمار نتواند کف دست خود را بر روی یک سطح صاف بگذارد میتوان تصمیم به انجام عمل جراحی گرفت. عمل جراحی معمولاً بصورت برداشتن بافت کلفت شده کف دست است. حتی گاهی ممکن است نیاز به پیوند پوست هم پیدا شود. از عوارض احتمالی جراحی، آسیب عصبی یا عروقی دست یا عفونت است. عارضه احتمالی دیگر جراحی خشکی انگشت است.

بعد از جراحی تا مدتی ممکن است دست متورم باشد. در این مدت باید دست را بالا نگه داشته و به آرامی انگشتان دست را حرکت داد. انجام حرکاتی برای دست و انگشتان برای افزایش دامنه حرکات انگشتان و تقویت عضلات حرکت دهنده انگشتان بعد از عمل جراحی ضروری است. بعد از جراحی معمولا دست بیمار تا شش هفته در یک اسپلینت میماند تا از برگشت بیماری جلوگیری کند و بعد از آنهم بیمار باید تا شش ماه اسپلینت را شبها ببندد. در حدود 20 درصد از بیماران ممکن است بعد از مدتی بیماری عود کند که در این حال ممکن است انجام عمل جراحی مجدد مورد نیاز باشد.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.