اگر بیماری قلبی دارید یا بیش از 45 سال سن دارید یا دو یا چند عامل خطر ساز برای بیماری قلبی دارید، (مانند سابقهی خانوادگی ابتلا به بیماری قلبی، اعتیاد به سیگار، فشاخون بالا، کلسترول بالا، دیابت، زندگی کمتحرک، یا چاقی) میتوانید با یک فعالیت متوسط به مدت نیم ساعت در روز آغاز کنید، مانند پیاده روی. اگر نمیتوانید این کار را انجام دهید یا نیم ساعت در روز فرصت ندارید، سعی کنید برای بالارفتن یا پایین آمدن از پلهها، از آسانسور استفاده نکنید، یا بجای استفاده از اتومبیل، پیاده به محل کار یا بازار بروید. علاوه بر این میتوانید بجای نیم ساعت پیوسته، سه نوبت ده دقیقهای در هر روز فعالیت بدنی سبک داشته باشید. مشاهدات و تحقیقات علمی نشان میدهند که فعالیت بدنی، تاثیر مثبتی بر بیماری قلبی دارد.
همچنین بسیاری از مطالعات فواید برنامههای ورزشی حدود 30 تا 60 دقیقه سه بار در هفته را در مورد بهبود بیماری قلبی نشان دادهاند.
خطرات ورزش چه هستند؟
بطور کلی خطر مشکلات قلبی در هنگام ورزش افزایش مییابد، اما این خطر بسیار جزئی است. برای بزرگسالانی که به بیماری قلبی مبتلا نیستند این خطر حدود 1 در 400000 تا 800000 ساعت ورزش است. برای بیماران قلبی، بطور میانگین در هر 62000 ساعت ورزش یکبار احتمال رویداد مشکل قلبی وجود دارد. اما نکتهی مهمتر اینست که خطر مشکلات قلبی در ورزشهای منظم بطور موثر کاهش مییابد. شواهد نشان میدهند که خطر بروز مشکلات قلبی برای افراد کم تحرک، 50 برابر بیشتر از افرادی است که 5 بار در هفته ورزش میکنند. به عبارت سادهتر کسانی که بطور منظم فعالیت بدنی روزانه دارند خیلی کمتر به مشکلات قلبی حین ورزش دچار میشوند. بعلاوه، بر خلاف دیدگاه عموم، اکثر حملههای قلبی (تقریبا 90 درصد) در هنگام استراحت روی میدهد، نه در حین فعالیت بدنی.
بنابراین فعالیت بدنی برای بیماران قلبی کاملاً بیخطر است. با این حال، آگاهی از نشانهها و علائم مشکلات قلبی مفید است : ناراحتی در ناحیه سر و قفسه سینه (مانند درد و فشار در قفسه سینه، فک، گردن، شانه، بازو یا پشت)، تنگی نفس غیرعادی، سرگیجه، بینظمی ضربان قلب). اگر یکی از این نشانهها را داشتید باید به کمک اطرافیان به نزدیکترین مرکز پزشکی مراجعه کنید.
فواید ورزش منظم برای بیماریهای قلبی- عروقی چیست؟
• افزایش ظرفیت ورزشیی بدن
• کاهش وزن بدن
• کاهش فشارخون
• کاهش کلسترول بد (LDL)
• افزایش کلسترول خوب (HDL)
• افزایش حساسیت به انسولین
در یک مطالعه، بیماران قلبی که بطور منظم فعالیت بدنی خود را حفظ کردند گزارش دادند که کیفیت زندگی آنها بهبود یافته است، آنها اطمینان به نفس بیشتر، استرس کمتر و اضطراب کمتری را تجربه کردند و میزان مرگ و میر در اثر بیماری قلبی در بین این بیماران 20 تا 25 درصد کاهش یافت.