آشنایی با خواص خرمالو -خرمالو persimmon
نام علمی diosyros spp
کلیات گیاه شناسی
گونه (D.lotus) به صورت خودرو و فراوان در جنگلهای شمال ایران میروید . بدليل فرم تاج جذاب و دارا بودن برگهاي زيبا، براق، پهن يا سرنيزهاي شكل كه بصورت متناوب روي شاخهها استقرار يافتهاند و ميوههاي آبدار آن پرورش و نگهداري ميشود. گياه دو پايه بوده و گلهاي نر و ماده اين جنس جدا از هم بر روي شاخههای چوبی سال قبل تشكيل ميشوند. خرمالو میوه ای است از سرزمین های خاور دور که زیستگاه اصلی این میوه، کشور چین و ژاپن است اما به مقدار فراوان در کشور ما کاشت میشود.
خرمالو از جمله ميوههايي است كه اگرچه در حالت نارس گس و سفت است ولي اگر آن را در دماي معمولي اتاق قرار دهيد، به مرور خواهد رسيد و نرم و شيرين ميشود.
البته طعم و مزه آن به نوع خرمالو بستگي دارد؛ به اين معنا كه حتي بعضي از انواع رسيده نيز همچنان حالت گسي را دارند. خرمالو علاوه بر اينكه به صورت خام و تازه مصرف ميشود، در آجيل ميوههاي خشك نيز يافت ميشود. در ضمن از پخته آن نيز به صورت مربا، مارمالاد و همچنين در انواع شيرينيها و كيكها استفاده ميكنند.
ترکیبات شیمایی
خرمالو سرشار از ويتامين A، چنانچه این ویتامین به مقدار کافی به بدن نرسد، نه تنها قدرت بینایی را کم می کند، بلکه باعث شکننده شدن پوست، ناخن و موها می شود. همچنین در میزان هوش و سلامت بدن نیز اختلال ایجاد می شود. بتاكاروتن و همچنين مقدار قابل توجهي ويتامينهاي B1، B2، B3 و ويتامين C است. اين ميوه همچنين مواد معدني مختلف مورد نياز بدن را مانند كلسيم، گوگرد، آهن، فسفر، منيزيم و پتاسيم دارد؛ به همين جهت براي رشد و نمو كودكان بسيار مفيد شناخته شده است. اسیدهایی که در این میوه وجود دارد خاصیت این میوه را به صورت اسیدی در می آورد. عمده ترین اسیدهایی که در این میوه وجود دارد اسید مالیک، اسید تارتاریک و اسید سیتریک است و این اسیدها باعث هضم بهتر غذا و نیز جذب بهتر بعضی از ترکیبات غذایی مثل آهن و روی شده و افزایش جذب را در پی دارد.
خواص دارویی خرمالو
وجود رنگدانه های پلی فنولیک در میوه خرمالو خاصیتی ضدسرطانی دارد.
این میوه جز میوه های پر انرژی محصوب میشود لذا افراددی که دارای اضافه وزن هستند نباید در مصرف آن زیاده روی کنند.
بیماران دیابتی به لحاظ دارا بودن قند فراوان در این میوه باید از مصرف بیش از حد آن اجتناب کنند.
خوردن خرمالوی رسیده برای کسانی که از سینه درد در رنج هستند توصیه میشود.
اگر خرمالو را به صورت ناشتا میل کنید ، برای درمان اسهال خونی بسیار مفید خواهد بود .
خرمالو برای بیماران کبدی ، کلیوی و نقرسی مفید است.
خرمالو حاوی مقداری زیادی پکتین است. که یکی ار فیبر های محلول در آب است و باعث کاهش چربی خون میشود.
دانه میوه خرمالو که کوبیده و به صورت گرد درآمده باشد سنگ کلیه و مثانه را دفع میکند
خرمالو قابض است و معده را تقویت میکند.