هوموسیستئین چیست –
هوموسیستئین یک اسید آمینه (واحد سازنده پروتئین) است که در بدن انسان تولید می شود.
آیا مقدار زیاد هوموسیستئین برای بدن مضر است؟
مقدار زیاد هوموسیستئین در خون باعث آسیب دیواره داخلی رگ ها می شود. به علاوه، باعث ایجاد لخته در خون می شود و احتمال انسداد عروق بالا می رود. به لخته ای که درون عروق تشکیل شود، ترومبوز می گویند. ترومبوز ممکن است در عروق حرکت کند و به داخل ریه برود (باعث ترومبوز ریوی)، به داخل مغز برود (باعث سکته مغزی) یا داخل قلب برود (باعث حمله قلبی). در بیمارانی که هموسیستئین خونشان بالا است، احتمال بروز بیماری های عروق کرونری (عروق قلبی) افزایش می یابد.
علت افزایش هوموسیستئین چیست؟
به طور طبیعی، هوموسیستئین در بدن به دیگر اسیدهای آمینه تبدیل می شود. اگر میزان هوموسیستئین خون شما بالاست، ممکن است مقدار ویتامین B بدن شما (که در استفاده بدن از هوموسیستئین کمک کننده است) کافی نباشد.
بیشتر افرادی که هوموسیستئین بالا دارند، مقدار فولات (اسید فولیک)، ویتامین B 6 یا ویتامین 12B در رژیم غذایی شان کم است. دریافت این ویتامین ها باعث برگشت سطح هوموسیستئین به اندازه طبیعی می شود. دیگر علل افزایش هوموسیستئین شامل کاهش سطح هورمون تیروئید، بیماری های کلیه، پسوریازیس (نوعی بیماری پوستی) یا برخی داروها می باشد.
مقدار هوموسیستئین چگونه اندازه گیری می شود؟
مقدار هوموسیستئین با آزمایش خون اندازه گیری می شود. قبل از انجام آزمایش نیاز به هیچ گونه اقدامی نیست. اگر سطح هوموسیستئین خیلی بالا باشد، لازم است که مقدار آن را کاهش دهید، خصوصاً اگر عروق شما مسدود شده باشد.
چگونه می توان مقدار هوموسیستئین را کاهش داد؟
خوردن میو ه ها و سبزیجات (خصوصاً سبزیجات با برگ سبز) می تواند با افزایش سطح فولات بدن، باعث کاهش سطح هوموسیستئین شود.
اگر با رژیم غذایی سطح هوموسیستئین کاهش نیافت، ممکن است پزشک مکمل های فولات تجویز نماید. همچنین ممکن است مکمل های ویتامین B 6 و 12B نیز تجویز نماید.
مواد غذایی مانند سیب زمینی، موز، نخود و مرغ منابع مناسبی برای ویتامین 6B هستند. همچنین جگر، گوشت گاو و برخی از ماهی ها منابع خوبی برای ویتامین 12B هستند.
مراحل بعدی درمان چیست؟
اگر شما شروع به مصرف مکمل های فولات و ویتامین B کرده اید، سطح هوموسیستئین باید پس از 8 هفته دوباره بررسی شود. اگر سطح هوموسیستئین همچنان بالا باشد، ممکن است پزشک مقدار مصرفی مکمل ها را بیشتر کند. ممکن است نیاز باشد که تست های دیگری انجام شود تا شرایط شما از لحاظ ابتلا به دیگر بیماری های مسبب افزایش هوموسیستئین بررسی شود. اگر سطح هوموسیستئین شما بالا باشد، نیاز است که به طور منظم آزمایش خون دهید (2 تا 3 مرتبه در سال) و سطح هوموسیستئین را بررسی کنید.