اختلال بلع چیست –

اشکال در بلع چیست؟ اشکال در بلع به معنی سختی در قورت دادن آنچه خورده می شود، می باشد. افرادی که دچار این مشکل می شوند، هنگام بلعیدن مواد خوراکی جامد، مایع و حتی بزاق دچار درد می شوند و حتی قادر به بلعیدن نیستند.

علل بروز مشكلات بلع چیست؟
اشكالات بلع در تمام سنین می تواند بروز كند اما در افراد مسن احتمال بروز آن بیشتر است. عوامل مختلفی می توانند سبب ایجاد اشكال در بلع شوند كه عبارتند از:

عادت های بد غذا خوردن: سریع خوردن، خوردن لقمه های بزرگ، خوردن در حالت دراز كشیده، ننوشیدن آب كافی هنگام خوردن غذا. همه مواردی هستند كه می توانند سبب ایجاد اشكالات بلع شوند. اگر به دلیل درد دندان نتوانید غذا را خوب بجوید نیز دچار مشكلات بلعی می شوید.
مشكلات عصب یا عضله: افرادی كه سكته مغزی داشته اند یا بیماری پاركینسون، ام اس، تحلیل عضلانی یا میاستنی گراو دارند احتمال درد با اشكال در بلع مواجه شوند. این بیماری ها می توانند اعصاب و عضلات مری را دچار مشكل كرده و غذا آهسته در مری حركت كند یا در مری گیر كند.
مشكلات مری: شرایطی مانند بازگش اسید معده به مری (رفلاكس) می تواند باعث آسیب مری و ایجاد زخم شود. زخم و بافت آسیب دیده باز شدن مری را دچار مشكل كرده و در نتیجه منجر به اختلالات بلعی می شود.
سایر اختلالات: برخی سرطان ها، بزرگی تیروئید یا بزرگی قلب منجر به افزایش فشار مری شده و اختلالات بلعی ایجاد می شود.

اختلال بلع چیستعلائم اختلال بلع چیست؟
درصورت اختلال بلع علائم زیر ممكن است مشاهده شود.

درد هنگام بلع
احساس گیر كردن غذا در مری هنگام بلع
اشكال درتنفس
كاهش وزن
سوزش سر دل مكرر
كاهش آب بدن
پریدن غذا در گلو كه می تواند منجر به عفونت ریه و پنومونی شود

پزشك چگونه می تواند تشخیص دهد كه دچار اختلال بلع شده ام؟
پزشك سولاتی در مورد علائم شما خواهد پرسید. پزشك از شما سوال خواهد كرد كه چه غذاها یا مایعاتی شما را با مشكل بلع مواجه می كند یا آیا هنگام بلع، درد حس می كنید؟ آیا مكرراً سوزش سر دل دارید؟ آیا سرفه یا استفراغ خونی داشته اید؟ پزشك ممكن است برای شما آزمایش بلع باریوم درخواست نماید. در این آزمایش محلولی حاوی اندكی باریوم به شما داده می شود تا آن را بخورید. پزشك با اشعه X حركت باریوم را در مجاری گوارشی شما دنبال می كند. این آزمایش می تواند به پزشك كمك كند تا تشخیص دهد كه آیا چیزی باعث بسته شدن مری شده است یا مشكل دیگری وجود دارد.
آزمایش دیگری كه می تواند برای تشخیص بیماری شما كمك كننده باشد، اندسكوپی است. با آندسكوپی پزشك می تواند با دوربینی كه سر یك لوله باریك تعبیه شده است، داخل معده، مری و ابتدای روده را ببیند. گاهی بیوپسی (نمونه برداری از بافت) لازم است تا پزشك احتمال سرطان را رد كند. در طول این آزمایش احتمال دارد كه آرامبخش برای شما تجویز شود و ته گلوی شما بی حس شود تا درد كمتری حس كنید.

اختلال بلع چگونه درمان می شود؟
درمان شما بستگی به این دارد كه علت ایجاد بیماری چه بوده است و اگر مشكل شما نحوه غذاخوردن باشد، شما بایستی نحوه غذاخوردن را تغییر دهید و الگوی بلعیدن خود را تغییر دهید. ممكن است لازم باشد با دقت غذا را بجوید یا آب بیشتری در حین غذا خوردن بنوشید. شاید لازم باشد تا وضعیت خود را هنگام غذا خوردن از خوابیده به نشسته تغییر دهید. این كار بسیار ساده است.
پزشك غذاهایی كه بلع آن ها راحت تر است برایتان تجویز می كند. ممكن است لازم باشد تا تمریناتی برای تقویت عضلات بلعی انجام دهید.
گاهی ممكن است درمان دارویی برای بهبود مشكل بلع شما تجویز شود. اگر اختلال بلع شما ناشی از افزایش اسید معده باشد، پزشك مصرف داروهای ضد اسید یا كاهنده اسید را برای شما تجویز خواهد كرد كه قبل از هر غذا مصرف می شود. اگر اختلالات عضلانی منجر به اختلال بلع شود، پزشك داروی شل كننده عضله مثل سم بوتولیوم كه سبب شل شدن عضلات گلو می شود برای شما تجویز می كند كه منجر به بلع آسان تر می شود. اگر مشكل بلع ناشی از تومور یا چیز دیگری باشد كه باعث انسداد مری می شود، شاید لازم باشد كه جراحی انجام دهند.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.