عفونتهای جنسی -آزمایش برای شناسایی عفونت های منتقله از راه جنسی و مقاربت (که این بیماری ها به STD و یا STI معروف هستند) می تواند یک آزمایش خون باشد یا یک پاپ اسمیر یا حتی نمونه برداری (بیوپسی) از اعضای تناسلی و ادراری. این تفاوت به دلیل تفاوت در عوامل ایجاد کننده عفونت تناسلی-ادراری هستند.

توجه: اطلاعات این مقاله راهنمای کلی می باشد و دستور العمل ها در مراکز مختلف می تواند متفاوت باشد.

عفونت های منتقله از راه جنسی چیست؟
عفونت های منتقله از راه جنسی یا از راه مقاربت به اسم لاتین sexually transmitted infection یا به اختصار STI معروف است. هر گونه عفونتی که از فردی به فرد دیگر در حین رابطه جنسی و مقاربت انتقال پیدا کند STI یا عفونت منتقله جنسی نام دارد. این عفونت ها از راه هر نوع رابطه جنسی و نزدیکی (دهانی، تناسلی و غیره) منتقل می شوند. انواع مختلفی از STI ها وجود دارد.
البته اگر فردی به این عفونت ها دچار شود دچار بیماری منتقله از راه جنسی یا sexually transmitted disease یا به اختصار STD شده است.

شایع ترین عفونت های منتقله جنسی یا STD کدام است؟
شایع ترین عفونت های منتقله جنسی (STD) شامل: زگیل تناسلی مقعدی (anogenital wart)، کلامیدیا (chlamydia)، هرپس تناسلی (genital herpes)، گونوره آ (gonorrhea)، ایدز یا اچ آی وی (AIDS or HIV)، هپاتیت بی (hepatitis B)، هپاتیت C (hepatitis C)، شپش عمومی (public lice)، سیفلیس (syphilis) و تریکومونا (trichomonas) است.

عفونت های جنسی و مقاربتی چگونه شناسایی می شوند؟ چطور بفهمیم که به عفونت جنسی مبتلا شده ایم؟
بسته به نوع عفونت می تواند متفاوت باشد. بیماری هایی مانند زگیل تناسلی-مقعدی و شپش می توانند توسط پزشک با یک معاینه تشخیص داده شده و درمان شوند. ولی سایر عفونت ها نیاز به آزمایش هایی پیدا می کنند.

در صورت شک به کلامیدیا، گونوره آ و تریکومونا معمولا آزمایش نمونه برداری از ترشحات دستگاه ادراری تناسلی درخواست می شود. به کمک یک سوآپ (وسیله ای شبیه کوش پاک کن اما کمی بزرگ تر) از ترشحات و سلول ها و مخاطات شما نمونه برداری می شود. این نمونه می تواند از واژن، آلت تناسلی مردانه، گلو یا مقعد و رکتوم گرفته شود. سپس این نمونه به آزمایشگاه جهت بررسی بیشتر فرستاده می شود. این نمونه می تواند وجود عفونت های غیر جنسی را هم مشخص کند مانند برفک و واژینوز باکتریال.
کلامیدیا می تواند توسط آزمایش ادرار شناسایی شود. ایدز و هپاتیت B و هپاتیت C و سیفلیس معمولا توسط نمونه خونی و آزمایش خون شناسایی می شوند.

اگر مشکوک باشم که به عفونت جنسی مبتلا شده ام، چطور می توانم از نظر عفونت جنسی بررسی شوم؟
عفونت های منتقله از راه جنسی علائم گوناگونی دارند و همچنین اگر درمان نشوند می توانند مزمن شده و عوارض برگشت ناپذیری از جمله ناتوانی جنسی و علائم عصبی و حتی مرگ به همراه داشته باشند. همچنین در صورت خودداری از درمان می تواند به همسر و سایر شرکای جنسی انتقال پیدا کرده و آن ها را نیز بیمار کند.
اگر علائمی مانند ترشحات چرکی یا بدبو و یا زگیل و ضایعات پوستی غیر طبیعی و تغییر رنگ پوست نواحی ادراری تناسلی و یا تب و تورم و پیدایش توده غیر طبیعی در زیر پوست دارید و یا اگر علائمی ندارید و صرفا مشکوک هستید که به عفونت جنسی مبتلا شده اید یا خیر، می توانید به پزشک خانواده خود مراجعه کنید و موضوع را با وی در میان بگذارید. وی در صورت نیاز نمونه ها را تهیه کرده و به آزمایشگاه می فرستد و یا برای بررسی بیشتر شما را به یک متخصص معرفی می کند.
توجه: در طول درمان برای عفونت های منتقله از راه جنسی باید از برقراری ارتباط جنسی و مقاربت خودداری کنید تا دیگران به این بیماری مبتلا نشوند.

عفونتهای جنسیدر صورت مراجعه برای عفونت جنسی (STD) چه سوالاتی از من پرسیده می شود؟
برای تشخیص دقیق تر و سریعتر و درمان مناسب تر بهتر است نهایت همکاری را با پزشک معالجه گر داشته باشید و به سوالاتی از شما پرسیده می شود پاسخ درستی بدهید چرا که کوچکترین جزییات اشتباه می تواند تشخیص را عوض کرده و نقشه درمانی را تغییر دهد و در نتیجه بیماری شما درمان نشده و مزمن می شود و ممکن است به عوارض آن دچار شوید.
به خاطر داشته باشید که پزشک نمی تواند بدون اجازه شما، اطلاعات و نام شما را برای خانواده تان یا افراد دیگر فاش کند پس خیالتان راحت باشد. سوالاتی که معمولا در رابطه با عفونت جنسی از شما پرسیده می شود شامل:
– چه علائمی داشتید که مراجعه کردید؟ چه چیزی شما را نگران کرده بود؟
– طی هفته های گذشته چند رابطه جنسی داشته اید و با چند نفر رابطه جنسی برقرار کرده اید؟ خانم بودند یا آقا؟
– چگونه رابطه جنسی برقرار کردید (دهان، تناسلی و غیره)؟
– آیا قبلا به عفونت جنسی (STD) مبتلا شده اید؟ از کدام نوع؟
– آیا از لحاظ جنسی در سلامت جسمی و روانی قرار دارید؟
– آیا دارو مصرف می کنید؟
– آیا به ماده خاصی حساسیت و آلرژی دارید؟
اگر خانم هستید ممکن است در مورد تاریخ دقیق رابطه جنسی از شما سوال شود، تا احتمال حاملگی هم در نظر گرفته شود. چرا که باردار بودن و حاملگی بر روی انتخاب نوع درمان تاثیر دارد؟
سپس مورد معاینه قرار می گیرید.

چه معایناتی در رابطه با عفونت جنسی انجام می شود؟
در این رابطه اگر راحت نیستید می توانید آقا یا خانم بودن پزشک خود یا معاینه کننده را مشخص کنید. معاینه شامل مشاهده با احتیاط ناحیه تناسلی است تا ترشحات و قرمزی و زخم و ضایعات بررسی شوند. معاینه و لمس با فشار پایین شکم و کشاله ران جهت بررسی غدد لنفاوی این ناحیه و بزرگ شدن غیر طبیعی آن ها صورت می گیرد. اگر لازم باشد پزشک سایر قسمت های بدن را نیز معاینه می کند تا اطلاعات بهتری به دست بیاورد.
در خانم ها؛ پزشک ممکن است واژن و رحم شما را نیز به وسیله اسپکولوم معاینه کند.
در آقایان؛ پزشک ممکن است بیضه ها را نیز معاینه کند.

عفونت های منتقله از راه جنسی چطور درمان می شوند؟ درمان STD چیست؟
نوع درمان به نوع عفونت جنسی بستگی دارد. به عنوان مثال، دوره کوتاهی از درمان دارویی با آنتی بیوتیک ها می تواند بیماری های کلامیدیا، گونوره آ، سیفلیس و تریکومونا را درمان کند. کرم ها و مرطوب کننده های خاص می توانند شپش و گال (scabies) را از بین ببرند. زگیل های تناسلی-مقعدی با درمان و داروهای موضعی بهبود می یابد. درمان هرپس تناسلی، هپاتیت B، هپاتیت C، و ایدز پیچیده تر و مشکل تر است.
توجه: اگر دوره درمانی با داروهای آنتی بیوتیک دارید، تمام تلاش خود را به کار ببندید تا حتما قرص را طبق زمان مورد نظر مصرف کنید و همچنین تمامی داروهای خود را به اتمام برسانید و درمان را نیمه کاره رها نکنید. چرا که درمان ناقص بیماری را به طور کامل از بدن شما پاک نمی کند و بیماری در بدنتان مزمن شده و عوارض خود را به همراه دارد. اگر با مصرف داروهای خود مشکل دارید یا اینکه عوارض دارویی تظاهر پیدا کردند موضوع را در اسرع وقت با پزشک خود درمیان بگذارید. برای برخی از انواع عفونت ممکن است بعد از اتمام دوره درمان خود به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش عفونت جنسی را دوباره تکرار کند و از پاک شدن بدن اطمینان حاصل کند.

توجه: از زمانی که مشکوک به ابتلا به عفونت جنسی شدید تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده است، رابطه جنسی نداشته باشید. بسته به نوع عفونت می تواند پس از اتمام داروها باشد یا اینکه پس از آمدن جواب آزمایش دوباره جهت اطمینان از پاک بودن بدن. هدف از این کار این است که عفونت را به بقیه انتقال ندهید.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.