مولوسکوم چیست –
مولوسکوم کونتاژیوزوم Molluscum contagiosum
مولوسکوم کونتاژیوروم یک عفونت ویروسی است که طی این بیماری جوشهای سفید رنگ و براق متعددی ایجاد میشود و یک بیماری ویروسی شایع می باشد که اکثرا در پوست و مخاط دیده می شود. این بیماری به صورت پاپول های ناف دار مجزا بر روی صورت و تنه و اندام ها ظاهر می شود یا به عبارتی ویروس مولوسکوم تومورهای کوچک و خوش خیمی را در انسان ایجاد می کند . کودکان به این بیماری بیشتر مبتلا می شوند ولی افراد بزرگسال را نیز گرفتار می کند که در بزرگسالان در نواحی ژنیتال بیشتر دیده می شود.بسته به وضعیت سیستم ایمنی افراد ضایعات منتشر می شوند و در بیمارانی که مبتلا به نقص سیستم ایمنی هستند،به صورت منشر دیده می شود.
درصد پسرهایی که به این بیماری مبتلا می شوند بسیار بیشتر از دخترها است.در اکثر بیماران هیچ علامتی دیده نمی شود اما دربعضی از بیماران ممکن است خارش یا تندرنس وجود داشته باشد.
پوست سینه، شکم، بازوها، کشاله ران و نشیمنگاه ،پلک ها،ملتحمه، پوست اطراف دهان و مخاط از مناطقی از بدن هستند که ممکن است گرفتار این بیماری شوند.در بعضی از بیماران ممکن است در محدوده ی ضایعات به صورت اریتم و پوسته ریزی یک واکنش التهابی دیده شود.گاهی پاپول ها به طور خود به خود یا در اثر تروما، ملتهب می شوند.
در افراد بالغ ضایعات معمولا در قسمت کشاله ران و قسمت های تحتانی شکم،دیده می شود وبه احتمال زیاد از طریق تماس جنسی منتقل شده است. در بزرگسالان و کودکان شکل ضایعات یکسان می باشد.
بیماری به علت یک ویروسDNAاز خانواده Poxvirus ایجاد می شود که دربخش سیتوپلاسم سلول های میزبان،رشد و تکثیر میابد. ضایعات معمولا به طور خود به خودی در مدت 2تا4ماه بهبود می یابند و از بین می روند.در بیماران دارای نقص سیستم ایمنی،ضایعات مدت زمان بیشتری باقی می مانند و اغلب نسبت به درمان مقاومند.اگر ضایعات عفونی نشوند بدون اسکار و ایجاد زخم شدید بهبود می یابند.
همانطور که گفتیم این بيماري به صورت ضايعات برجسته كوچك يا بزرگ بر روي پوست كودكان ظاهر مي شود. كودكي که به اين بيماري مبتلا شده بهتر است تا زمان بهبودي به استخر نرود و همچنين كودكاني كه زمينه حساسیت يا همان اگزماي پو ستي را دارند ممكن است به علت كلر موجود در آب استخر به خشكي پوست و التهابات پوستي دچار شوند و براي پيشگيري از اين مشكلات باید بهداشت فردي رعايت شود.
دوره نهفتگی این بیماری بین 3هفته تا 3ماه پس از تماس با ویروس می باشد.
مولوسکوم کونتاژیوزوم یک ضایعه پوستی غیرسرطانی است که لایه های سطحی پوست را درگیر می کند. این بیماری بیشتر مشابه زگیل است ولی ویروس عامل بیماری متفاوت می باشد. مولوسکوم مسری است و این یعنی که بیماری با تماس پوستی به آسانی گسترش می یابد. این ویروس از طریق خراش های کوچک در پوست یا منافذ مو می تواند وارد پوست شود و ضايعات پوستی را ایجاد کند. هیچکدام از اعضای داخلی بدن توسط این ویروس مبتلا نمی شوند.
متخصصین پوست برای اطمینان از تشخیص، گاهی تعدادی از سلول های سطح ضایعه را پس از تراشیدن از روی پوست، در زیر میکروسکوپ بررسی می کنند.
علایم بیماری مولوسکوم
نشانه های مولوسکوم کونتاژیوزوم 2-8 هفته پس از عفونت دیده می شوند. ابتدا یک جوش منفرد و خارشدار ظاهر می شود، سپس عفونت گسترش میابد وتودهای از جوشها به وجود می آیند.
– قطرجوشها تقریباً 3-6 میلیمتر می باشد.
– نرم و به رنگ سفید مرواریدی یا صورتی هستند.
– گنبدی شکل هستند و دارای یک فرورفتگی کوچک در مرکزشان می باشند. مولوسکوم کونتاژیوزوم دردناک نیست، اما با گیر کردن جوشهای بزرگ به لباس، خونریزی ایجاد می شود.
چگونگی انتقال بیماری مولوسکوم
ویروس این بیماری می تواند از پوست فرد مبتلا به پوست افراد دیگر منتقل شود. لذا در افرادی که تماس های پوستی زیادی دارند مانند کودکان در منزل، مهدکودک ها یا مدارس بیشتر رخ می دهد. با پیدایش این ضایعات در نواحی تناسلی ، از طریق آمیزش جنسی نیز ممکن است انتقال یابد. این بیماری از راه های دیگری نیز منتشر می شود که بعید ولی ممکن است. به عنوان مثال مولوسکوم در استخرهای شنا میان کودکان ممکن است گسترش یابد.
از آنجا که گرما و رطوبت به رشد ویروس کمک می کنند مولوسکوم در مناطق گرمسیر شايع تر است. افراد مبتلا به ایدز ، بیشتر مستعد ابتلا به مولوسکوم مسری می باشند.
درمان مولوسکوم
با توجه به این که مولوسکوم یک بیماری مسری است، توصیه می شود این بیماری درمان شود. اما، این ضایعات به تدریج و به صورت خودبخود و بدون ماندن جای جوش از بین می روند. بدلیل گسترش این ضایعات از یک ناحیه به نواحی دیگر پوستی ، ممکن است با از بین رفتن برخی از ضایعات، ضایعات دیگری رشد کنند. برای برطرف شدن خودبخود ضایعات ممکن است زمانی بین 6 ماه تا 5 سال طول بکشد.اما در افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، ضایعات دیرتر بهبود می یابند.
درمان مولوسکوم مانند درمان زگیل است و با منجمد کردن با نیتروژن مايع، از بین بردن ضایعات با اسیدهای متفاوت یا مواد تاول زا، سوزاندن با دستگاه های مخصوص (کوترالکتریکی)، تراشیدن ضایعات، استفاده از کرم های موضعی حاوی رتینوئید یا مواد تنظیم کننده سیستم ایمنی یا داروی ضد ویروس همراه می باشد. درمان مولوسکوم با استفاده از روش های انجماد، تراشیدن، سوزاندن و لیزر ممکن است با کمی ناراحتی همراه باشد. اگرضایعات زیاد باشند، باید هر 3 تا 5 هفته تا زمان بهبودی کامل ضایعات درمان تکرار شود. از راه های دیگر برخورد با مولوسکوم این است که آن را درمان نکنیم و اجازه بدهیم تا ضایعات به طور خودبخود از بین بروند. این روش بویژه در بچه های کوچک توصیه می شود.
در صورتیکه تعداد ضایعات از 50 عددکمتر باشد و کودک نیز تاحدی اجازه درمان بدهد،از درمانهای موضعی زیادی میتوان استفاده کرد مانند:
1-کرایوتراپی 2- کانتاردین (cant haridin)